Saatin İcadı
Saatin İcadı & Özlem Saat
Saat=Zaman. Peki, her şeyin günümüzde saatlere dakikalara ve hatta saniyelere indirgendiği çok hızlı akıp gittiğini iddia ettiğimiz zamanı hesaplayan saat, nasıl ve nerede icat edildi? Merak uyandıran saatin tarihini gelin hep birlikte inceleyelim. İlk insanlar saati tahmin edebilmek için güneşten faydalanırlardı. Güneşe bakarak saati tahmin edebilme yoluna giderlerdi. Belki o çağlarda sadece güneşin doğuşu ve batışı zamanı ölçmek adına onlara yeterli gelebiliyordu.
Güneş Saati
M.Ö.4000’li yıllarda ise güneşin belli bir düzene göre doğup battığını gören Mısırlılar Güneşsaatini (Zamanı güneşin konumuna göre ölçen) icat ettiler. Güneşsaatinde zaman, dik duran bir cismin güneşin geliş açısına göre oluşturduğu gölge boyuna bakılarak hesaplanırdı. Ancak ortada bir sorun vardı ve geceleyin güneş ortadan kaybolduğu için zamanı hesaplamak mümkün olmuyordu.
Su Saati
Bunun sonucu olarak arayışlar devam etti ve yine kökeni Antik Mısır, Babil, Hindistan ve Çin’de kullanıldığı bilinen Su Saati icat edildi. Su Saatinin çalışma prensibi bir kaptan diğer kaba suyun akması şeklinde gerçekleşiyordu. Kabın dibine açılan bir delik ve bu delikten belli bir süre içinde diğer kaba akan suyun akışı ile zamanı ölçme yöntemini geliştirmişlerdir.
Kum saati
Kum saati, içerisinde kum bulunan, alt ve üst kısmı geniş ve bel kısmı ince olan bir zaman ölçme aletidir. İlk kez 8.yüzyılda Avrupa’da bir papazın kum saatini tasarlamasıyla kullanılmaya başlanmıştır. Eşit bir miktarda bir sıvının ya da ince tanelere sahip bir katının delikten geçerken sürekli aynı zamana ihtiyaç duymasına dayanan bir çalışma prensibi vardır. Bu saatlerinin olumsuz yönü ise işlemin toplam süresi sabittir ancak içerisindeki maddenin akış hızı sabit değildir. Kum saatlerinde, kumun yanı sıra pudra haline getirilmiş yumurta kabuğu, cıva veya ince toz halinde mermer de kullanılmıştır. Camcılık geliştikçe, saatin teknik özellikleri de buna bağlı olarak gelişme göstermiştir. Ancak bu saat günümüzde zamanı ölçmek için değil dekoratif bir obje olarak kullanılmaktadır.